1. Hoe wordt er rekening gehouden met het klimaat?

Het nieuwe rioolstelsel kan een extreme regenbui verwerken die 1 keer in de 250 jaar valt. Het hemelwater wordt waar mogelijk geïnfiltreerd in de groenvakken. Bij extreme neerslag wordt het overtollige water afgevoerd naar de Bellingeweer, waar het geïnfiltreerd wordt in de bodem.

Er wordt extra groen aangelegd in het gebied en inheemse beplanting toegepast. Inheemse beplanting komt van nature in een gebied voor en draagt bij aan de biodiversiteit. Voor pandeigenaren is het straks mogelijk om geveltuintjes aan te leggen.

In totaal wordt 90% van het verhardingsoppervlak ingezet voor hergebruik en 75% van het verhardingsmateriaal wordt hergebruikt in het gebied zelf. Overige bruikbare materialen die vrijkomen (en hier niet gebruikt kunnen worden), gaan naar de gemeentewerf zodat deze hergebruikt kunnen worden bij andere projecten. De lantaarnpalen worden ontmanteld en naar een stichting gebracht, zodat de losse onderdelen hoogwaardig kunnen worden hergebruikt.

2. Kunnen er bomen worden omgekapt? We hebben er last van.

Het uitgangspunt voor de Klimaatwinkelstraat is het handhaven van zoveel mogelijk bomen, in het kader van hittestress. Bomen brengen verkoeling.

3. Wat gebeurt er met de huidige beplanting en de bomen?

De huidige bomen voor panden blijven zo veel mogelijk bewaard. Wel worden enkele bomen verplaatst naar een betere locatie (de leibomen bij Molenstraat worden verplaats richting het Aldi-pand).

4. Wat voor type beplanting komt er?

De gemeente hanteert een lijst met beplanting waarin voornamelijk inheemse soorten terugkomen (soorten die hier van oorsprong voorkomen). Deze passen bij het klimaat en bevorderen de biodiversiteit.

5. Wie onderhoudt het groen?

De gemeente onderhoudt het groen in het gebied.

6. Bij de aanleg van de groenperken en/of bakken, wordt er ruimte vrijgehouden voor uitstallingen, parasols, kledingrekken, etc.?

Waar mogelijk wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met situatie ter plekke. De ondernemers hebben elk twee meter ruimte voor de uitstalling.

7. Hoe zit het met de geveltuintjes. Hoe zorgen we voor uniformiteit? En hoe wordt ervoor gezorgd dat geveltuinen er ook in de winter goed uitzien?

We organiseren na de bouwvakantie een groensessie waarbij de invulling van groen en geveltuintjes een onderdeel is. Dit zou eerst in mei/juni plaatsvinden, maar dit is naar achteren verschoven.

8. Zijn er infiltratiekratten mogelijk bij de groenstroken?

Hemelwater wordt zo veel mogelijk geïnfiltreerd in de groenstroken. Bij extreme buien komt het hemelwater in het nieuw aangelegde regenwaterriool terecht, welke afvoert richting de Bellingeweer. Vanwege de soms hoge grondwaterstand is gekozen om geen berging/infiltratie te creëren in het gebied zelf.

Heeft u gevonden wat u zocht?