Na een periode van voorbereiding en overleg met de gemeentelijke beheer- en onderhoudsafdeling en afgevaardigde van de Grote Kerk, presenteert de gemeente Dalfsen het beplantingsplan voor het Burgemeester van Bruggenplein, de Prinsenstraat en het Kerkplein. Het plan is ontworpen door buro MA.AN en omvat een harmonieuze mix van natuurlijke en kleurrijke beplanting. Het belooft een uitnodigende en levendige omgeving te worden voor zowel bezoekers als inwoners. 

Vanaf het Burgemeester van Bruggenplein worden bezoekers begroet met groen dat natuurlijkheid en uitnodiging uitstraalt. Het hele jaar door zijn de seizoenen te beleven. Vanaf het Burg. van Bruggenplein worden de bezoekers meegenomen richting de Prinsenstraat. In de Prinsenstraat wordt een plantenvak toegevoegd ter hoogte van de Molenstraat en worden losse plantenbakken geplaatst met mooie beplanting. Op het Kerkplein is gekozen voor een meer formele en ingetogen benadering van groenvoorzieningen, passend bij de functie van de kerk voor ceremonies als rouw- en trouwdiensten. Het beplantingsplan is voorgelegd aan de werkgroep Centrumplan, waar Popko Muller als vertegenwoordiger van de Kerk deel van uitmaakt. Reactie van Popko Muller: "Het Kerkplein is het visitekaartje van het dorp en ik sta volledig achter het plan. Het is een mooi en goed doordacht plan."

Beplantingsplan, klimaatwinkelstraat

Diversiteit
 

Het beplantingsplan omvat een diversiteit aan kleurrijke bloemen en planten die het hele jaar door voor een bloeiende beleving zorgt. Ook zijn planten opgenomen die van nature in Nederland groeien (inheems) om de variatie in planten, dieren en ecosystemen te bevorderen, de zogeheten biodiversiteit. Bovendien wordt rekening gehouden met de uitdagingen van klimaatverandering, zoals hitte en droogte. Ook wordt een waterkolk toegevoegd, terrassen afgeschermd met natuurlijke beschutting en fietsparkeernietjes toegevoegd. 

Vechtdal anjer
 

Speciale aandacht is besteed aan de keuze van plantensoorten, waaronder de Vechtdal anjer uit de omgeving van Dalfsen, die niet alleen inheems is maar ook gunstig is voor mens, dier en insecten. Bol- en knopgewassen zijn toegevoegd om de insectenpopulatie te ondersteunen terwijl in de Prinsenstraat losse plantenbakken een levendig en natuurlijk straatbeeld creëren. Op het Kerkplein wordt de beplanting afgestemd op de vormen van de bestrating, met blauw als accentkleur. Het eerste groen is al geplant.

Het beplantingsplan moet een harmonieuze omgeving creëren waar het natuurlijk groen en levendigheid samenkomen, terwijl tegelijkertijd rekening wordt gehouden met ontmoeten, esthetiek, functionaliteit en ecologische duurzaamheid. 

 
 >Bekijk hier het Beplantingsplan

Beplanting kerkplein