Fase 4 Klimaatwinkelstraat

Maandag 22 januari is fase 4 van de Klimaatwinkelstraat gestart. Deze fase duurt zeven weken waarin Roelofs aan een deel van het Kerkplein gaat werken. In de eerste week vinden de werkzaamheden plaats onder archeologische begeleiding vanwege de historie rondom de Grote Kerk. 

Grote Kerk Dalfsen

De komende tijd wordt de afvoer van het afvalwater en het regenwater gescheiden. Daarbij wordt de riolering van het afvalwater op sommige plekken vernieuwd. Het regenwater vanaf de Grote Kerk en de straat wordt aangesloten op de nieuwe rioleringsbuis richting de Bellingeweer. Deze buis is in de vorige fase aangelegd. Hierdoor wordt overtollig regenwater bij flinke stortbuien sneller afgevoerd.

Refurbished prullenbakken

De bestrating op het Kerkplein wordt voor een groot deel hergebruikt op het Kerkplein en aangevuld met nieuwe bestrating. Bij de productie van nieuwe bestrating komt veel CO2 vrij. Door bestrating opnieuw te gebruiken wordt de CO2-uitstoot beperkt. Verder worden de huidige prullenbakken in het centrum refurbished. Dit betekent dat ze worden opgeknapt en straks als nieuw zijn. In de tussentijd worden er tijdelijke prullenbakken geplaatst.

Biodiversiteit

De bestaande bomen op het Kerkplein blijven staan, de bomen zijn gezond en geven meer koeling dan jonge bomen. Naast de schaduw van de bomen zorgt verdamping ook voor verlaging van de luchttemperatuur. Om de bomen voor een lange tijd gezond te houden krijgen de bomen meer ruimte en wordt het zand rondom vervangen met voedzame grond.

Muurtje

Naast het ‘nieuwe’ straatwerk wordt er ook nieuwe verlichting aangelegd. Deze ledverlichting verbruikt aanzienlijk minder energie dan de huidige. Ook wordt rondom de kerk het eerste deel van de nieuwe zitmuurtjes gemetseld en worden er plantenvakken aangelegd.